Кафедра програмного забезпечення автоматизованих систем ЧДТУ: 25 років підготовки програмістів на Черкащині

У вересні цього року виповнюється 25 років, з того часу, коли розпочалась підготовка програмістів на кафедрі програмного забезпечення автоматизованих систем у Черкаській області. У 1998 році в Черкаському інженерно-технологічному інституті (ЧІТІ), який пізніше, у 2001 році, став Черкаським державним технологічним університетом (ЧДТУ), була створена кафедра «Програмного забезпечення автоматизованих систем» і проведений перший набір студентів за спеціальністю «Програмне забезпечення автоматизованих систем».

Про те, як зараз розвивається кафедра, про сучасний стан підготовки програмістів, організацію освітнього процесу спілкуємося з доктором технічних наук, професором, завідувачем кафедри програмного забезпечення автоматизованих систем ЧДТУ Сергієм Голубом.

– Як розвинулася кафедра від часу її заснування? Як ви оцінюєте цей шлях розвитку?

– На сьогодні кафедра програмного забезпечення автоматизованих систем є випусковою зі спеціальності 121 – «Інженерія програмного забезпечення». Підготовка фахівців здійснюється за всіма рівнями освіти: бакалавр, магістр, доктор філософії (PhD). За 25 років свого існування кафедра підготувала понад 1000 фахівців-програмістів. Серед наших випускників успішні фахівці-програмісти, які займають ключові позиції у різних сферах ІТ-галузі. Вони мають цікаву роботу, яка гідно оплачується. Єдине, кого серед них немає – то це безробітних. Наші випускники безробітними не були, не є і не будуть.

Як відомо, в IT докорінна зміна всіх технологій відбувається раз на 2-3 роки. Разом зі зміною технологій створення програмних систем удосконалювались і технології навчання студентів. Чергові зміни на кафедрі розпочалися торік. На кафедру були запрошені нові викладачі, які мають значний досвід розробки програмних систем, перебудовується навчальний процес, впроваджено кілька нових курсів, яких найчастіше потребують замовники на проєктах сьогодні.

Наразі навчальний процес із інженерії програмного забезпечення на нашій кафедрі  поєднує кращі здобутки наукових та викладацьких традицій різних університетів. Доцент Володимир Салапатов – представляє класичну школу підготовки програмістів, яку практикували у Київському політехнічному інституті, тоді, коли Володимир Іванович там працював упродовж 21 року та підтримується і зараз. Доценти Григорій Заспа, Світлана Куницька, Євгенія Катаєва, Володимир Метелап, Вадим Олексюк, викладач Артем Скуцький – випускники Черкаського державного технологічного університету, а доценти – Олександр Півень, Вадим Немченко, викладач Руслан Немов – випускники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Результати наукових досліджень, що отримують викладачі нашої кафедри, використовуються при навчанні студентів, магістрантів, аспірантів. До наукових команд, які працюють за кількома науковими напрямами кафедри, залучаємо й абітурієнтів. Цього року у нас запрацювала «Школа абітурієнта» у межах якої доцент Володимир Метелап організовує курси з основ програмної інженерії.

На кафедрі створилися гарні традиції. Одна з них – пам’ять про кожного викладача, який працював на кафедрі, пошанування кожного із завідувачів кафедри. На сьогодні – пенсіонер Анатолій Рідкокаша, кандидат технічних наук, доцент,  є частим і шанованим гостем на кафедрі, учасником святкових заходів кафедри та університету. Станіслав Первунінський – доктор технічних наук, професор заслужений діяч науки і техніки України, за запрошенням керівництва університету, ділиться своїм багатим досвідом на посаді професора програмного забезпечення автоматизованих систем.

– Які сучасні технології та інновації ви використовуєте на кафедрі для забезпечення якісної підготовки програмістів?

– Крім традиційних технологій базової підготовки програміста, таких, як, наприклад, ООП у реалізації Java, на кафедрі навчають іншим новітнім технологіям: створення програмних систем через побудови її моделі, WEB програмування (React, React Native, Angular, .Net, NextJs, ExpressJS, NestJS); програмування  мобільних додатків на базі операційних систем IOS, Android; агентному програмуванню, вчать розробляти програмне забезпечення систем штучного інтелекту та багато іншого.

– Чи є міжнародні проєкти на кафедрі? В яких саме берете участь? – Викладачі, аспіранти та студенти кафедри беруть участь у багатьох міжнародних проєктах як розробники програмного забезпечення. Вони ж працюють у міжнародних ІТ-компаніях. Найбільш відомі них:

Twilio. Участь у проєкті, що передбачає створення програмного забезпечення процесу розгортання штучного інтелекту Google Cloud Contact Center (CCAI) із рішеннями Twilio Voice і Flex для забезпечення віртуальних агентів, інтелектуальну автоматизацію та можливість програмування, необхідні для диференціації досвіду, досягнення ключових бізнес-цілей і розвитку в динамічному цифровому середовищі. Twilio – це провідна в галузі та надійна платформа, яка ефективно сприяє інноваціям у залученні клієнтів.

Sabio. Участь у проєкті зі створення програмного забезпечення для віртуальних помічників – від голосового управління існуючими системами до ботів, заснованих на знаннях. Вони зменшують кількість дзвінків клієнтів, одночасно підвищуючи задоволеність і лояльність їх персоналу. Завдяки власним технологіям і технологіям технологічних лідерів світового рівня, таких як Amazon Connect, Avaya, Genesys, Google Cloud, Salesforce, Twilio і Verint, Sabio допомагає організаціям оптимізувати шляхи своїх клієнтів, ухвалюючи кращі рішення через численні контактні канали.

HomeServe. Участь у проєкті зі створення програмного забезпечення для розгортання основного розмовного штучного інтелекту. HomeServe – це міжнародний бізнес із ремонту та покращення житла з приблизно 8,4 мільйонами клієнтів по всьому світу, працював із Sabio Group над розробкою та розгортанням інноваційного рішення автоматизації та штучного інтелекту.

Кафедра бере участь у міжнародному українсько-азербайджанському проєкті з розробки програмного забезпечення інтелектуального програмного агента, що забезпечує неінвазійну діагностику стану пацієнтів із хворобою Крона та іншими запаленнями кишківника.

– Розкажіть, чи всі студенти мають однакові умови для вступу? Подейкують, що для того, щоб навчатися, необхідні додаткові кошти, що знань не достатньо, чи відповідає це дійсності?

– Наскільки я розумію, мова йде не про оплату контракту, а про використання коштів бюджетниками і контрактниками у процесі навчання? Якщо є знання, то ні про які кошти мова йти не може. Це коли знань немає починають щось пропонувати. Створюємо належні умови, щоб студенти вивчили матеріал. І здають без жодних коштів.

Студенти, які навчаються на кафедрі, поділилися власним досвідом та враженнями:

Володимир Остапюк, аспірант кафедри програмного забезпечення автоматизованих систем:

– До аспірантури я здобув ступінь бакалавра і магістра в НТУУ «Київський політехнічний інституті мені Ігоря Сікорського». Минулого року вступив до аспірантури на кафедру ПЗАС Черкаського державного технологічного університету. Зараз займаюся науковою діяльністю в області мультиагентних систем, працюю над дисертацією на тему: «Програмний агент віртуального робота». Викладацький склад і середовище кафедри сприяє успішній науковій діяльності і надає всю необхідну допомогу для проведення комплексних і новітніх досліджень у сучасних сферах інженерії програмного забезпечення, таких як дослідження процесів створення програмного забезпечення для мультиагентних систем, систем штучного інтелекту та машинного навчання із використанням нейронних мереж та ін. 

Денис Кудь, скорочена форма навчання 3 курс за спеціальністю  «121 –  Інженерія програмного забезпечення»:

– Вступав до ЧДТУ на кафедру ПЗАС після Черкаського політехнічного фахового коледжу. Думав, що буде важко в освоєні університетського життя та знайомстві з викладачами – але викладачі кафедри швидко ввели в курс навчання, знайшли спільну мову. Доволі велика різниця ставлення лекторів до студентів в університеті у порівнянні зі школою. Тут більш ділова форма спілкування та вимоги інші, самостійність – передусім. Хочу зауважити, що в лекторів є – досвід роботи на проєктах, це значно спрощує донесення інформації до студентів. Також, це мотивує – робити щось нове та цікаве, тому що вчишся на дійсному та реальному. З персональних досягнень: проходження успішної співбесіди з інтернатури у компанії, нові технології затребуваних на ринку праці, набуття та підтягнення власних навичок з фаху. Навчання в ЧДТУ –є самим раціональним рішенням для майбутніх програмістів.

Черкаський державний технологічний університет – єдиний технологічний заклад вищої освіти регіону, який десятиліттями упевнено підтверджує імідж стабільного університету, випускаючи висококваліфікованих фахівців, та створює сприятливі умови для розвитку сучасних спеціальностей, зокрема у галузі ІТ. Успішність випускників та наукових досягнень свідчать про високий рівень підготовки фахівців в ІТ-галузі, які здатні впроваджувати свої знання в практику та розробляти інноваційні проєкти.

Покращення іміджу ЧДТУ досягається шляхом зростання якості підготовки студентів, створення сприятливих умов для роботи викладачів, всупереч війні. Взірцевим прикладом цьому є нинішній стан підготовки зі спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення».